رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي گفت: بنا ندارم درباره مسائل محرمانه ميان ايران و آژانس از آمانو سؤال کنم؛ تصميم دارم اين سؤال را از آقاي صالحي بپرسم که از ايشان درخواست کردهايم اين اسناد را به مجلس بياورند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ عليرضا زاکاني رئيس کميسيون ويژه بررسي «برجام» مجلس شوراي اسلامي امشب(شنبه) 28 شهريورماه در برنامه «متن و حاشيه» شبکه سوم سيما، درباره اينکه چرا در زمان تعطيلات مجلس فرصت بررسي «برجام» متوقف نشد، گفت: کار اصلي را در اين زمينه کميسيون ويژه برعهده داشت.
وي با اشاره به دغدغههايي مبني بر اينکه شايد اين کميسيون کار اصلي درباره بررسي «برجام» را انجام ندهد، اظهار داشت: اکنون 21 روز است هيأت رئيسه کميسيون «برجام» انتخاب شده است و روزها بعضاً تا 11 ساعت نيز به بررسي آن پرداخته است.
زاکاني حضور امروز خود در صدا و سيما را دومين حضور بهعنوان رئيس کميسيون ويژه بررسي «برجام» خواند و با يادآوري حاشيهساز بودن حضور قبلي، گفت: من اگر ميخواستم درگير حاشيهها بشوم، قطعاً نميتوانستم در اين حد در اداره کميسيون عمل کنم.
وي اضافه کرد: من در طول مسير بهدستاندرکاران برنامه گفتوگوي ويژه خبري گفتم من به برنامه نيايم، علاوه بر اينکه نکات ديگري هم وجود داشت که ما را وارد حوزه قضاوت ميکرد که خلاف خواسته ما بود.
رئيس کميسيون ويژه «برجام» با تأکيد بر اينکه با ورود به کميسيون صلاحيت و همه آنچه قبلاً بهعنوان داوري درمورد «برجام» داشتم، پشت در گذاشتم، گفت: ميداني باز شده است که بايد حسن و قبح آن دربيايد.
وي تصريح کرد: حال و هواي اين روزهاي کميسيون «برجام» بسيار خوب است، زيرا با جديت و فراست «برجام» را بررسي ميکند.
زاکاني در بخش ديگري از سخنان خود درباره بررسي متن برجام در شوراي عالي امنيت ملي، گفت: اين شورا مبتني بر اصل 176 قانون اساسي وظايفي دارد که مبتني بر آن ميتواند بخشي از اين متن را بررسي کند، الا اينکه تدبير رهبر انقلاب اين باشد که شوراي عالي امنيت ملي، متولي اين کار شود که در اينصورت تمام کار و بررسي تمام اين متن تحت نظر اين شورا قرار ميگيرد.
وي افزود: تدبير رهبر معظم انقلاب اين بود که اين متن را مجاري قانوني بررسي کنند و تأکيد داشتند که اين متن با دقت مورد رسيدگي قرار بگيرد تا مسئولاني که آن را بررسي کردهاند، به مردم گزارش دهند.
رئيس کميسيون ويژه برجام مجلس تصريح کرد: بررسي برجام وظيفه ذاتي مجلس است، درحالي که اين متن را يک معاهده در نظر بگيريم، براساس اصل 77 و 125 قانون اساسي،همچنين اگر اين متن را يک صلح دعوي در نظر بگيريم، براساس اصل 139 قانون اساسي وظيفه مجلس است که آن را بررسي کند.
زاکاني با بيان اينکه در طول اين 21 روز مسيري که کميسيون در بررسي برجام داشته، مسير کاملاً منطقي و کارشناسي بوده و درگير حاشيهها نشده است، در رابطه با تشکيل اين کميسيون ويژه گفت: براساس ماده 44 آييننامه داخلي مجلس اگر اين اجازه داده ميشود که موضوع مهمي در کشور مطرح شود، براي بررسي آن يک کميسيون خاص تشکيل شود که پيرامون آن موضوع گزارش تهيه کنند.
وي افزود: در همين ارتباط نيز اگر طرح يا لايحهاي هم پيرامون اين موضوع مهم وجود داشته باشد،هيأت رئيسه مجلس آن را به اين کميسيون ويژه يا خاص ارسال ميکند.
رئيس کميسيون ويژه برجام مجلس تصريح کرد: يکي از تفاوتهاي اين کميسيون با ساير کميسيونهاي عادي در مجلس حضور متخصصين در حوزه هاي مختلف در رابطه با آن موضوع خاص است که از اعضاي کميسيون برجام هم افراد متخصص در حوزه حقوقي، هستهاي و... حضور دارند.
زاکاني با بيان اينکه کميسيون ويژه برجام از ابتداي تشکيل هيأت رئيسه نسبت به کاستيها و بدنه کارشناسي، خود را به بطن دانشگاهها وصل کرد، افزود: در روز جاري هم اعضاي کميسيون براي بررسي ابعاد حقوقي متن برجام نشست مشترکي با 12 حقوقدان برجسته کشور داشتند.
وي در پاسخ به اين سؤال که گفته شده تعداد منتقدين نسبت به موافقان در اين کميسيون بيشتر است، گفت: بايد ببينيم تعريف ما از انتقاد و منتقد چيست؟ به نظر من تعداد طيف منتقد در اين کميسيون زياد نيست، و يک تناسبي بين تعداد موافقان و منتقدان برقرار است و نمايندگان مجلس نيز با توجه به شناخت کافي نسبت به حضور اين افراد در کميسيون رأي دادند.
رئيس کميسيون ويژه برجام مجلس خاطرنشان کرد: تاکنون در کميسيون ويژه برجام منطق حاکم بوده است.
زاکاني درباره حواشي کميسيون گفت: داخل کميسيون اتفاقاتي ميافتد که در بيرون کساني که آن را نگاه ميکنند با تفاسيرشان القائاتي ميکنند، هم ما بايد داخل کميسيون رعايت ميکرديم که بعضي مواقع زمينه براي اين تفاسير فراهم ميشد و هم خواهشمان اين بود که در بيرون ديگران حاشيه سازي نکنند که ما نميتوانستيم با بيرون طرف شويم.
وي با تأکيد بر اينکه ما بهعنوان کميسيون برجام با دولت نه دو تيم، بلکه يک تيم هستيم، تصريح کرد: ما در هيأت رئيسه و صحن کميسيون بحث کرديم که بايد از تيم مذاکرهکننده دعوت به عمل آوريم و ابتدائا از آقاي ظريف دعوت کرديم که ايشان به آفريقا سفر کرده بودند، لذا آقاي عراقچي آمدند.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي گفت: حرف ما اين بود که بايد سخنان تيم مذاکرهکننده را بشنويم، اما از آقاي جليلي و دوستان همراهشان به دو دليل دعوت کرديم، اول اينکه آنها 6 سال مسئوليت مذاکرات را برعهده داشتند، همان طور که درخواست داشتيم با دکتر لاريجاني هم جلسه داشته باشيم که ايشان مسافرت بودند و در حقيقت اولين تصميم ما ديدار با آقاي لاريجاني بود که دو سال مسئوليت مذاکرات را برعهده داشت.
وي ارائه نقد 12 ساعته جليلي به سران سه قوه در جلسه شوراي امنيت ملي را دليل دوم دعوت از وي براي حضور در کميسيون ويژه بررسي برجام برشمرد و اظهار داشت: معتقد بوديم مستندتر از اينکه در شوراي عالي امنيت ملي مطرح شده است، نميتوانيم داشته باشيم و از اين رو کسي که اين نقد را مطرح کرده است به کميسيون دعوت شد.
زاکاني با اشاره به اينکه جليلي نقاط ضعف و قوت متن برجام را دسته بندي کرده و به طرح نقاط ضعف که موجب نگراني براي آينده بود، پرداخت، گفت: تيم مذاکرهکننده هم هيچگاه نميگفت اين متن ضعف دارد و همواره آن را تأييد ميکرد و ما تلاش هر دو گروه مذاکرهکننده را قدر ميدانيم.
وي با تشبيه سير مذاکرات 12 ساله ايران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي و 1+5 به دو امدادي که هر تيم مذاکرهکننده پس از پايان مسئوليت خود کار را به ديگري ميسپرد در پاسخ به سؤال مجري برنامه که چرا از آقازاده دعوت به عمل نيامد، خاطرنشان کرد: ما از تيمهاي مذاکرهکننده دعوت ميکرديم، نه از مسئولين سازمان انرژي اتمي و اگر ميخواستيم اين کار را ميکرديم ابتدا بايد از آقاي امرالهي دعوت ميکرديم.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي درباره حضور فريدون عباسي، رئيس سابق سازمان انرژي اتمي در کميسيون برجام، گفت: ما از ايشان دعوت نکرديم، بلکه ما وقتي که از تيم دعوت ميکرديم آقاي جليلي و همراهانشان و آقاي عباسي که در آن سالها متصدي رونق هستهاي کشور بودند، ميآمدند و ايشان ميتوانستند اطلاعاتي را در اختيار کميسيون قرار دهند.
وي با ابراز بياطلاعي از علت رد دعوت کميسيون برجام توسط علياکبر ولايتي وزير اسبق امور خارجه، بيان داشت: افراد ديگري نبودند که ما از آنها دعوت کنيم و دعوت ما را نپذيرند.
زاکاني از حضور آمانو رئيس سازمان بينالمللي انرژي اتمي در ساعت 14 فردا در جلسه کميسيون برجام سخن گفت و اضافه کرد: طبق نامهاي که امروز براي کميسيون زده بودند، آمانو با 5 نفر همراه ميآيد.
وي افزود: اين افراد براي پيگيري تفاهمات ميان ايران و آژانس به ايران ميآيند و ما تأکيد داشتيم با توجه به پيشينهاي که از آژانس يک بدبيني در ذهن مردم ايجاد ميکند، از آنجا که مرجع راستيآزمايي در برجام، آژانس است وظيفه خود دانستيم که با آمانو صحبت کنيم و انتظارات خود را بيان بداريم و نمايندگان مطالبات خود را بيان کنند.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي گفت: من بنا ندارم درباره مسائل محرمانه ميان ايران و آژانس از آمانو سؤال کنم و تصميم دارم اين سؤال را از آقاي صالحي بپرسم که از ايشان درخواست کردهايم اين اسناد را به مجلس بياورند؛ چراکه اعتماد ما به مسئولين خودمان بيشتر است.
وي با اشاره به پذيرش درخواست کميسيون برجام توسط صالحي درباره ارائه اسناد محرمانه ميان ايران و آژانس ادامه داد: امروز با آقاي قشقاوي راجع به ارسال مستندات آلماتي صحبت کرديم. ما علاوه بر استماع نظرات تيم مذاکرهکننده و عناصري که موضعي نسبت به اين موضوع داشتند و جايگاهي در کشور داشتند که ميشد از آنها دعوت کرد، تصميم گرفتيم از اساتيد دانشگاهها نيز کمک بگيريم و در همين مسير علاوه بر اسناد آلماتي سوالاتي هم هست که فردا به وزارت خارجه ميفرستيم که پاسخش را دريافت کنيم.
زاکاني در پاسخ به سؤالي درمورد وجود سند محرمانه ميان ايران و آمريکا گفت: يک تعبيري بود راجع به گزارشي در شوراي عالي امنيت ملي که در يک بيان مبهمي ذکر شد و آقاي شمخاني آمدند و حرفهاي متيني مطرح کردند، اما درخواست داشتند که منتشر نشود، چون جنبههاي امنيتي و دفاعي دارد.
وي درباره دعوت از دانشمندان هستهاي به کميسيون اظهار داشت: ما 5 کميته داريم که بهصورت تخصصي کار ميکنند که قرار شد اين عزيزان دعوت شوند و با آنها صحبت شود که بهتر است اسامي آنها را نگوييم؛ البته تاکنون هر درخواستي هم از سازمان انرژي اتمي کردهايم منعي براي آن نبوده و دولت با ما همکاري کرده است.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي درباره نقش کميسيون برجام در پخش جلسات از رسانههاي ملي، گفت: ما روز اول براي ثبت و ضبط کميسيون براي اسناد ملي درخواست کرديم، هم از طريق مجلس و هم از طريق صدا و سيما.
وي افزود: جلسات بهصورت گزينشي پخش نشد، فقط يک جلسه با آقاي جليلي را پخش نکرده بودند، ولي من اصلاً خودم را درگير اين موضوع نکردم؛ چراکه ما در کميسيون تقسيم کار تخصصي کردهايم و يکي از برادران کميسيون که مسئوليت سخنگويي را برعهده داشت ـ آقاي نقوي حسيني ـ متولي اين کار بود و من هم در هيأت رئيسه اگر نکتهاي بود به ايشان ارجاع ميدادم.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي با تأکيد بر اينکه دخالتي در کم و کيف جلسات کميسيون نداشته است، گفت: پخش نشدن جلسه اول در کميسيون محلي بحث شد و خواسته نمايندگان محلي بود که آن جلسه هم پخش شود.
زاکاني با تکذيب خبر دعوت از سران قوا براي حضور در جلسه کميسيون برجام تأکيد کرد: ما از آنها دعوت نکرديم و اين از آن حاشيههاي نادرستي است که رسانهها درست ميکنند، بلکه ما طبق سند روش کار خود مشخص بود که چه کساني بايد به کميسيون بيايند و چه کساني را ما بايد به کميتهها دعوت کنيم و سران سه قوه را جزو کساني گذاشتيم که ما بايد خدمتشان برويم.
وي درباره حاشيهساز شدن حضور برخي نمايندگان غيرعضو کميسيون در جلسات برجام، گفت: ماده 72 آييننامه مجلس ميگويد همه نمايندگان بدون حق راي ميتوانند در کميسيونها رفته و اظهارنظر بکنند و ما طبق آييننامه حق نداشتيم به نمايندگان بگوييم به کميسيون ويژه برجام نيايند.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي گفت: ما در ادامه جلسات تصميم گرفتيم اولويت اظهارنظر با اعضاي کميسيون باشد و در جلسات او ل و دوم که اين تصميم را نگرفته بوديم نمايندگان غيرعضو بيش از نمايندگان عضو صحبت ميکردند، اما از جلسه سوم به بعد که اين تصميم را گرفتيم چالش برانگيز شد و دوستان تذکر ميدادند که شما داريد حق را از ما سلب ميکنيد که من چندين بار توضيح دادم که اين حق ابتدائا براي اعضاء کميسيون است؛ چراکه آنها بايد گزارش را به مجلس ارائه دهند.
زاکاني در پاسخ به اين سؤال که گفته شده فضاي کميسيون در زمان حضور آقاي ظريف پرتنشتر از زمان حضور آقاي جليلي بوده است، نظر شما در اين خصوص چيست، گفت: نوع سوالات و نوع فضايي که ايجاد ميشد از باب اينکه آنها يعني تيم آقاي جليلي يک نقدي را داشتند بر کاري که انجام شده بود، اما در زمان حضور آقاي ظريف ما با تيم مذاکرهکننده و صاحب کار طرف بوديم و نوع فضا و سوالاتي هم که در اين زمان وجود داشت، براساس همين ويژگي متفاوت بود.
وي در پاسخ به اين سؤال که چرا دو تيم مذاکرهکننده سابق و فعلي همزمان در جلسه کميسيون دعوت نشدهاند، تصريح کرد: ما اين کار را غلط ميدانستيم و نميخواستيم مناظره راه بيندازيم و تنها هدف ما درک بهتر موضوعات بود تا فراتر از نگاه سياسي و سليقهاي و جناحبنديهاي مرسوم، مسيري را دنبال کنيم که ماحصل آن درک بهتر مردم از محتواي برجام باشد.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي افزود: ما خودمان را از مسئولان نظام ميدانيم و براين اساس حق نداريم موضوعات ملي و مسائلي که با منافع ملي و مسائل انقلاب مرتبط هستند را دستخوش نگاههاي سياسي کنيم؛ چراکه با اين اقدام شکاف در جامعه ايجاد ميشد.
زاکاني با بيان اينکه در اداره کميسيون نيز برخورد قاطعانه با دو طرف تيم مذاکرهکننده داشتم، افزود: به هيچ عنوان اجازه نميداديم فضاي کميسيون را با طرح برخي مسائل متشنج کنند و به سمتي ببرند که حقيقت گم شود.
وي در پاسخ به اين سؤال که جمعبندي کميسيون در نهايت چه خواهد بود و آيا گزارش تفصيلي يا مختصر ميدهيد، اظهار داشت: ما هم گزارش تفصيلي و هم گزارش مختصر براي قرائت ارائه ميکنيم. همچنين تا انتهاي اين هفته نسبت به جمعآوري اطلاعات، استماع ميهمانان و نظرات کارشناسان و همانديشي با اساتيد خبره اقدام ميکنيم و در آخر هفته جاري هم گزارش مورد نظر را آماده خواهيم کرد.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: گزارش ما مبتني بر سوالات و محورهايي خواهد بود که اين سوالات و محورها را کميسيون تشخيص ميدهد که چه چيزي باشد. بالطبع نظر کميسيون آن گزارشي است که در مجلس قرائت خواهد شد.
زاکاني در پاسخ به اين سؤال که نظر شما پيرامون صحبت هاي اخير آقاي عراقچي که گفتهاند يا بايد برجام به طور کلي پذيرفته يا رد شود، چيست، گفت: ما خودمان را محدود به اين نگاهها نميکنيم، زيرا بدنه کارشناسي کميسيون به اساتيد دانشگاه متصل است، اساتيدي که در بين آنها هم از حقوقدانان بينالملل و حقوقدانان عمومي حضور دارند و تاکنون نيز 7 جلسه با آنها داشتهايم و هدفمان هم از اين نشستهاي مشترک نيز پيدا کردن بهترين راهکار بوده است.
وي افزود: آنچه که براي ما مهم بوده اين است که مجلس هم دريافت درستي از نقاط مثبت و منفي برجام و قطعنامه پيدا کند و هم بتواند با نوع ظرفيتهاي قانون اساسي که در اختيار مجلس ميگذارد خوب آشنا شود و بتواند بهترين انتخاب را انجام دهد و بايد تأکيد کنم ما در اين مسير نيز منافع حداکثري و مضرات حداقلي را براي امروز و آينده کشور در نظر گرفتهايم.
رئيس کميسيون ويژه بررسي برجام مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به اين سؤال که تأييد برجام در آمريکا تأثيري بر بررسي اين توافق در مجلس ايران دارد يا خير، اظهار داشت: خير، اين موضوع هيچ تأثيري بر روند بررسي ما نخواهد داشت.
زاکاني در پاسخ به اين سؤال که آيا شما از اتمام بررسي برجام در شوراي عالي امنيت ملي که در برخي خبرها گفته شده بود، اطلاع داريد يا خير، تصريح کرد: برجام در شوراي عالي امنيت ملي مدت زماني طولاني است که در حال بررسي بوده و کار را دنبال کردهاند، اما مسيري که امروز نظام انتخاب کرده، مجلس است و مجلس هم بر اساس وظيفه ذاتي خود سعي خواهد کرد مسيري را دنبال کند که بيشترين منافع را حفظ و حداقل زمينههاي نفوذ و آسيب را داشته باشد.
وي در پاسخ به اين سؤال که اگر نظر شما، يعني کميسيون ويژه بررسي برجام، با نظر شوراي عالي امنيت ملي متفاوت باشد، چه خواهد شد، اظهار داشت: ما وظايف خودمان را انجام ميدهيم و کار کارشناسي و تحقيقاتي را که انجام شده به سمع و نظر مجلس ميرسانيم، علاوه بر اين نيز دولت يا بايد لايحه دهد و يا نمايندگان براساس اصل 74 قانون اساسي ميتوانند طرح بدهند که البته الان ما فقط گزارش ميدهيم.
انتهاي پيام/بخ